Stosowanie hormonów w produkcji drobiu?

0
107
Stosowanie hormonów w produkcji drobiu?

W pewnym momencie niektórzy z nas mogli słyszeć, że drobiu wstrzykuje się hormony w celu przyspieszenia wzrostu. Istnieją obawy, że spożywanie takich skażonych produktów drobiowych może prowadzić do rozwoju rak. Czy są to fakty, czy też mity?

Istnieją naturalne i syntetyczne hormony (źródło: Wings Of Quality). Naturalne hormony są wytwarzane przez narządy ciała i transportowane do krwiobiegu do miejsc docelowych w celu regulacji reakcji fizjologicznych, takich jak wzrost, rozwój i rozmnażanie. Z drugiej strony hormony syntetyczne mają naśladować działanie ich naturalnych odpowiedników. Dietylostilboestrol (DES) i heksoestrol, przykłady stylbenów, które są grupą syntetycznych hormonów estrogenowych, były stosowane w produkcji drobiu odpowiednio w USA (w latach 50. XX wieku) i Hongkongu. Ponieważ stylbeny są hormonami białkowymi, które po spożyciu uległyby rozkładowi i przestałyby działać, należy je podawać w postaci częstych wstrzyknięć lub w postaci tabletek (np. Heksoestrol) wszczepianych pod skórę.

Globalne podejście do Stylben

DES został uznany za rakotwórczy dla ludzi przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) w jej ocenie w 1987 r. Biorąc to pod uwagę, Komisja Codex Alimentarius, międzynarodowy organ ustanawiający normy żywnościowe, nie zaleca bezpiecznego poziomu DES w żywności. Obecnie obowiązuje zakaz stosowania stylbeny, w tym DES, u drobiu w takich miejscach jak Hongkong, kontynent, Australia, Unia Europejska i Stany Zjednoczone.

Stilbenes powoduje wczesne dojrzewanie?

Pod koniec lat 70. XX wieku pojawiły się obawy dotyczące spożycia wołowiny i drobiu zanieczyszczonego pozostałościami stylbenu w posiłkach szkolnych, co powoduje powiększenie piersi u bardzo małych dzieci we Włoszech. Jednak wynik dochodzenia nie był rozstrzygający ze względu na fakt, że podejrzane próbki wołowiny i drobiu nie były dostępne do badań.

W latach 80-tych zwiększona liczba dziewcząt w Portoryko osiągających dojrzałość płciową w wieku ośmiu lat lub wcześniej doprowadziła do zbadania pozostałości stylbenu w mięsie i drobiu. Chociaż w próbce drobiu uzyskanej z rynku krajowego wykazano wyższy niż normalny poziom estrogenu, wyniku nie można było zweryfikować za pomocą dalszych badań laboratoryjnych. Po rozważeniu wszystkich dostępnych dowodów organ prowadzący dochodzenie wyeliminował hormony z mięsa jako prawdopodobną przyczynę.

Prawdopodobieństwo, że Stylben będzie nadal w użyciu

Nie ma wystarczających dowodów, aby wykazać, że stylbeny zwiększają wzrost drobiu. Ale stylbeny, w tym DES, zwiększają otłuszczenie drobiu, zwłaszcza mięśnie piersi i nóg, nadając mięsu „soczystość”. Konsumenci nie akceptują już takich cech, ponieważ wolą oni chude produkty drobiowe, a nie tłuszcz.

Szybki wzrost drobiu w dzisiejszych czasach

Na przestrzeni lat szybki wzrost nowoczesnego drobiu komercyjnego został w dużej mierze przypisany poprawie genetyki, odżywiania, hodowli i zdrowia. Ptaki o pożądanych cechach są wybierane i hodowane do produkcji. Postęp w żywieniu pozwala producentom drobiu na dostarczanie dokładnej ilości węglowodanów, białka, tłuszczu, minerałów i witamin w paszy, aby zmaksymalizować tempo wzrostu. Ponadto nowoczesne fermy drobiu zapewniają dobrze utrzymane środowisko z lepszym zapobieganiem chorobom i zarządzaniem nimi, aby zapewnić ptakom pożądaną wydajność i tempo wzrostu.

Lokalna kontrola regulacyjna

Trzy stylbeny, a mianowicie DES, heksoestrol i dienoestrol, w tym ich sole i estry, są chemikaliami / substancjami zabronionymi na mocy rozporządzenia w sprawie zdrowia publicznego (zwierzęta i ptaki) (pozostałości chemiczne) (rozdz. 139N) oraz szkodliwych substancji w przepisach dotyczących żywności (rozdz. 132AF) . Używanie któregokolwiek z nich w drobiu i produktach drobiowych jest nielegalne. Aby zapewnić, że drób i produkty drobiowe nadają się do spożycia przez ludzi, organy regulacyjne prowadzą również nadzór nad powyższymi zakazanymi chemikaliami na lokalnych fermach drobiu, a także na poziomie importu, sprzedaży hurtowej i detalicznej. W latach 2008–2014 nie wykryto żadnych pozytywnych przypadków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here